Historie

Historie

 

Capoeiraens historie hænger uløseligt sammen med Afrika og Brasilien, med slaver og slaveejere. Den er lang og kompliceret, og der dukker til stadighed nye oplysninger op. Her har jeg samlet en del af disse i et skema, der viser lidt om udviklingen fra Brasiliens fødsel til den første skole i Capoeira Angola.

1500 Pedro Cabral kommer til det land, der senere bliver kendt som Brasilien. Landet bliver først kaldt “Terra de Vera Cruz”, som betyder “Det Sande Kors’ Land”. Efter opdagelsen af Pau Brazil, en værdifuld træsort, bliver landet dog kendt under dette andet navn. De to navne er et billede på opfattelsen af den nye koloni som religiøs landvinding eller økonomisk gevinst.
1532 Den første sukkermølle, São Vicente, opstår. Brasiliens enorme kyststrækning viser sig særdeles velegnet til dyrkning af sukker. Først i de nordøstlige egne i Bahia og Pernambuco, senere hen sydpå omkring Rio de Janeiro.
1550 Første import af afrikanske slaver til arbejde i sukkerrørsplantager. Stærke og resistente, viser afrikanerne sig meget bedre egnet end indfødte indianere. Den transatlantiske slavehandel henter omtrent 3,5 millioner afrikanere til Brasilien i løbet af de næste 300 år.
1695 Året for Palmares’ fald, efter små hundrede års beståen. Quilombo’en Palmares opstår omkring 1600 i delstaten Pernambuco. Flygtende slaver danner organiserede tilholdssteder i junglen, med øgenavnet quilombo’er, der betyder noget i retning af jagthytte. Palmares var historiens største og vigtigste quilombo, med over 10.000 indbyggere på sit højdepunkt. Quilombo’erne har haft enorm betydning for bevarelsen af en afrikansk kultur, der ellers ikke formodes at have overlevet i det hårde plantageliv. Palmares er idag også et symbol for den frihedskamp afrikanere måtte udkæmpe, og stadig lider under.
1850 Slavehandel m. Afrika forbydes. Omkring hundrede år efter man i England havde frigivet den første afrikanske slave.
1870 Krig mellem Brasilien og Paraguay ophører. Mange slaver gjorde tjeneste i denne krig, efter sigende for at vinde deres frihed.
1888 Brasiliens uafhængighed. Kolonien vrister sig løs af den portugisiske trone. Mestre Pastinha bliver født. Perioden er præget af opgør, og der destrueres mange dokumenter der omhandler slaveriet.
1890 Slaveriet ophører. Som følge af større og større internationalt pres, må Brasilien se sig nødsaget til at følge trop, som det sidste land i hele Amerika.
1890 Capoeira gøres ulovligt. En tilføjelse til loven, og dermed et stort skridt for ordensmagten, der i længere tid har måttet kæmpe med capoeira på gaden. Capoeira der før eksisterede i de store byer langs Brasiliens kyst, overlever nu kun i Salvador, Bahia.
1932 Retsforfølgelsen ophører. Det første akademi åbner officielt i Salvador: Mestre Bimbas.
1941 Mestre Pastinha opretter Centro Esportiva de Capoeira Angola. Den første officielle skole for Capoeira Angola.
Med Mestre Pastinhas akademi i Salvador, Bahia opstod traditionen for en egentlig skole i Capoeira Angola. Dér mødtes de gamle mestre, Valdemar de Paixão, Canjequinha, Cobrinha Verde, etc. for at samles om deres tidsfordriv. Omend pastinha ikke var den eneste mester i Capoeira Angola, har han haft den største betydning, ikke mindst fordi han i mange år opretholdt sit akademi, der blev frekventeret af mange berømte og berygtede capoeiristaer.

Af andre nulevende mestre i Capoeira Angola skal nævnes:

 

Mestrene João Grande, João Pequeno, Gato, Canjequinha, Waldemar de Paixão og Cobrinha Verde.

 

 

 

 

 

 

 

João Grande
Curió
Morães
Barba Branca
Braga
Neco
Ze Carlos
Marco Aurélio
Jurandir
Lua de Bobo
Mala
Pelé
Jogo de Dentro
Pé de Chumbo
Diogo
René Bittencourt
Augusto
Gafanhoto
Laércio
Rogério
Cobra Mansa
Edson

 

Andreas Lyon