Musik

Musik

 

Capoeira Angola er mere end blot bevægelse, det er også musik, og der fordres kendskab til musik af enhver udøver af Capoeira Angola.

Musikken har mange funktioner i Capoeira Angola. Den bringer liv til spillet via sin rytme, men fortæller også om spillet og dets lange historie. Musikken er vigtig for den åndelige side af kunsten, hvor den hjælper os til at frigøre os selv, både de der spiller musik og de der spiller capoeira til.

At lære, at spille instrumenter og at synge er ikke lige til for alle. Dette skyldes bla. vores danske musikforståelse mhp. rytmeforståelse, harmonier og udtryk. Musikken til capoeira har den fordel at være rytmisk relativt simpel og gøre plads til alle.

Instrumenter

Der er fem slags instrumenter til en roda i Capoeira Angola

 

  1. Berimbau, en musik bue. Der er tre, af forskellig slags: gunga, médio og viola.
  2. Atabaque/conga.
  3. Pandeiro, en tamborin med skind. Der anvendes to.
  4. Agô-gô, en dobbelt klokke.
  5. Reco-reco, en stykke bambus med riller som et vaskebrædt.

Til sammen udgør de “batteriet”. Deres korrekte placering er som følger, set fra musikerne:

Atabaque – pandeiro – viola – médio – gunga – pandeiro – agô-gô – reco-reco

Hvert instrument har sin placering, og musikerne skifter plads i forhold til denne. Hvert instrument kræver kendskab til teknik, rolle og vedligeholdelse. Dette lærer vi selvfølgelig om i musiktimerne.

Langt det vigtigeste instrument er berimbau’en. Det er naturligt at enhver capoeirista har en sådan, og ved hvordan man spænder den op og spiller på den. Vi har en del berimbau’er til brug i musiktimerne.

Egen kan erhverves når lager haves.

Sange

 

Når vi laver en roda de capoeira, synger vi en masse sange. Sangene er på brasiliansk-portugisisk, og er som oftest mundtligt overleveret uden kendskab til forfatter. Der findes hundredevis af sange, og hver skole har sine favoritter.